Kasza, łosoś i warzywa


Do tego dnia wykorzystałam kasze quinoa (czyli komose ryżową).
Zaprzyjaźniam się z nią ostatnio, a w Toskanii można ją dostać bez problemu w większych supermercato.
W lodówce znalazłam także wędzonego łososia, szpinak, brokuła i tak jakoś takie prościutkie, acz pyszne danie na obiad mi wyszło.
Polecam do wypróbowania. Jeśli nie z kaszą quinoa to może z dzikiem ryżem? Albo z czerwonym - lubicie?


Składniki:
  • kasza/ ryż
  • opakowanie wędzonego łososia
  • szalotka
  • mały brokuł
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • oliwa, sól, pieprz
  • ew. ziarenka pieprzu ze słoiczka 

Wykonanie:
  1. Kaszę lub ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuła ugotować (na parze). 
  3. Cebulkę posiekać, zezłocić, dodać porwanego na kawałki łososia, wrzucić na patelnię z oliwą, dodać umyte i osuszone liście szpinaku. Dusić parę minut. Doprawić.
Gotowe!

Jeśli macie taki specjalny metalowy krąg do potraw umieśćcie go na talerzu, nałóżcie kaszę/ ryż i mocno dociśnijcie. Na to wyłóżcie warzywa z łososiem. Zdejmijcie krąg. Dołóżcie brokuła, polejcie oliwą, posypcie pieprzem i zajadajcie! Pycha!