PASTA E VINO! Lazanietta kurkumowa z dynią, gorgonzolą i orzechami (Lazanietta con zucca e gorgonzola)
Ach, co za wspaniałe połączenie smaków!
Słodkawa, delikatna dynia, takaż gorgonzola, świeże orzechy włoskie i do tego nutka szałwi!
Lazanietta to taka mała lazania. Przygotowana własnoręcznie z dodatkiem kurkumy, dzięki której nabiera pięknego pomarańczowego koloru. Poezja!
Bardzo ciekawa potrawa, prosta w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna jest kolejną propozycją z projektu Pasta e vino!, który przygotowujemy razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami.
Zapraszamy gorąco do wypróbowania!
Składniki dla 4 osób
Ciasto:
- 200g mąki pełnoziarnistej (np. z płaskurki)
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól, woda
- kilogram dyni piżmowej
- 280g słodkiej gorgonzoli
- garść obranych orzechów włoskich (teraz sezon - możecie użyć świeżych)
- szałwia
- oliwa EVO, sól, pieprz
- Z mąki, kurkumy, soli i jajek zarabiamy ciasto. Dodajemy stopniowo oliwę, a następnie po trochu wodę - tylko tyle, żeby zamoczyć ręce. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę.
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy dynię, sól, pieprz i pokrojone listki świeżej szałwii. Chwilę podgrzewamy, potem wlewamy odrobinę wody i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (ale nie może się się rozpadać).
- W drugim garnku zagotowujemy wodę.
- Orzechy kroimy dość grubo, gorgonzolę w małą kostkę.
- Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, mniej więcej tak jak na pierogi (można użyć maszynki do makaronu, jeśli posiadacie).
- Wykrawamy równej wielkości kwadraty 3x4 (czyli 12 :)
- Wrzucamy je stopniowo (pojedynczo lub po 2, zależnie od wielkości garnka) na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy, i gotujemy każdy po ok. pół minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ściereczkę do osączenia.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy oliwą i wykładamy 4 pierwsze kawałki makarony.
- Na każdy nakładamy dynię, ser i orzechy, skrapiamy oliwą, kładziemy kolejne kwadraty, nadzienie i ostatnie kwadraty i nadzienie. Skrapiamy oliwą, delikatnie przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia (to po to, żeby makaron się nie zsuszył na brzegach).
- Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Wykładamy na talerze, dekorujemy listkami szałwii, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.
Do tego dania wypiliśmy wino musujące Prosecco DOCG Brut z Valdobbiadene. To wytrawne wino doskonale równoważy słodkawy smak potrawy a bąbelki podkreślają jej elegancję.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj Cosbelle Magazine
A to wspaniałe połączenie dyni, gorgonzoli i szałwii znajdziecie także w przepisie na risotto