Makaron '15 z brokułem, tuńczykiem i anchois (Pasta con broccoli, tonno e acciughe)


Dzielę się z Wami przepisem na jedną z naszych ulubionych past. Nie wiem, jak to możliwe, że go tu jeszcze nie umieściłam?!!
Makaron'15, bo całe danie można przygotować w 15 minut!
To jedno z tych dań, które robi się błyskawicznie i jest naprawdę przepyszne. Wystarczy mieć świeżego brokuła, a wszystkie pozostałe składniki na pewno się w domu znajdą :)
Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • dowolny makaron (ja robię albo z krótkim typu penne albo z szerokimi wstążkami)
  • brokuł
  • puszka tuńczyka w oliwie (albo w oleju, bo chyba taki najczęściej można kupić w PL. Tutaj kupuję tuńczyka w oliwie)
  • mała cebulka lub szalotka
  • fileciki anchois ze słoiczka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • peperoncino (suszone albo kawałek świeżej papryczki)
  • oliwa
  • sól, pieprz (z młynka)
Wykonanie: 
  1. Zagotować wodę w garnku na makaron, osolić.
  2. Brokuła podzielić na małe części i wrzucić na wrzątek. Gotować 2-3 minuty. Wyjąć na durszlak i wrzucić do tej samej wody makaron do gotowania.
  3. Gdy brokuł się gotuje na patelnię z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić peperoncino, wkroić czosnek (plasterki) i podgrzać. 
  4. Dorzucić drobno pokrojoną cebulkę, 3-4 fileciki i podsmażyć razem mieszając, aż fileciki zaczną się rozpadać.
  5. Dodać odsączonego tuńczyka, brokuły, posolić i podgrzewać dalej mieszając. 
  6. Gdy warzywa będą miękkie włożyć na patelnię makaron ugotowany al dente (bezpośrednio z garnka, wtedy nie będzie dobrze osączony z wody) i chwilę razem podgrzać mieszając.
  7. Wyłożyć na talerze, ew. udekorować pozostałymi filecikami i papryczką. Posypać hojnie pieprzem z młynka. Zajadać popijając winem :) białym lub czerwonym, bo do tego dania w sumie oba pasują. Prosecco, oczywiście, też jak najbardziej!
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz