Flan jest bardzo prosty do zrobienia, ale smakuje znakomicie. Polecam jako przystawkę (wtedy można go przygotować w małych foremkach, takich jak do muffinek), lub lekki lunch.
Składniki:
- opakowanie ricotty
- 1-2 małe cukinie + 4 kwiaty (ja użyłam włoskich cukinii sprzedawanych razem z kwiatami)
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- listki świeżej bazylii (lub innych ziół)
- sól, oliwa
- ew. masło do posmarowania foremek
- Z kwiatów usunąć wewnętrzne pręciki, opłukać dokładnie (aby usunąć ew. piasek), osuszyć, posiekać.
- Cukinie pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Wyłączyć gaz, dodać kwiaty cukinii, listki bazylii, posolić, zamieszać, zostawić do ostudzenia.
- Ricottę odsączyć z nadmiaru płynu, roztrzepać, aby uzyskać gładką masę, dodać jaja i dokładnie wymieszać (można użyć miksera). Dodać mąkę, parmezan, sól, cukinie i ponownie wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem (jeśli używamy większych papierem do pieczenie uprzednio zmoczonym i dokładnie wyciśniętym). Nałożyć do każdej masę, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut - do zrumienienia wierzchu.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić na jakiś czas w foremce. Można podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.