PASTA E VINO! Pasta primavera, czyli wiosenny makaron z zielonymi warzywami


Wiosennie i zielono. Szparagi, świeży groszek i młoda cukinia. Świeży aromat cytryny i mięty.
Do tego lekkie, proste, dobrze schłodzone białe wino.
Najlepiej przygotować i zjeść w piękny słoneczny wiosenny dzień :)
Zapraszam na kolejne danie Pasta e vino i na blog Kuchennymi drzwiami

Składniki:


  • krótki makaron (użyłam pennette, czyli cienkich penne)
  • pół pęczka szparagów
  • pół szklanki groszku (użyłam świeżego)
  • mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna ekologiczna
  • parmezan do starcia
  • kilka listków mięty
  • oliwa Evo
  • sól, pieprz

Wykonanie: 
  1. Zagotować wodę.
  2. Szparagi oczyścić, odciąć główki, przekroić wzdłuż na pół. Cukinie pokroić w półplasterki.
  3. Na patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć cukinie, pokrojone cienko ząbki czosnku i szparagi. Podsmażyć chwilę (2-3 minuty), po czym wlać łyżkę wody, przykryć i poddusić. Dodać groszek, wcisnąć łyżkę soku z cytryny i dusić razem ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie ugotować makaron.
  5. Przełożyć makaron na patelnię z warzywami, wymieszać, zetrzeć parmezanem, posypać pokrojonymi cienko paseczkami ze skórki z cytryny i miętą.Wymieszać i podawać!

Smacznego!

Do tego dania proponujemy proste, wiosenne wino, o świeżym, owocowym aromacie, z austriackich winnic LETH, Gruner Veltliner.



3 komentarze:

  1. Piękna misa wiosennych zieloności!
    To nasze gotowanie przypomniało mi czas w kuchni Rosanny.
    A wino doskonale się komponuje z tym daniem. Wczoraj też piliśmy je do obiadu w pewnej warszawskiej restauracji.
    Dziękuję za pyszny zielono-winny majowy czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni Rosanny też zawsze świeżo i zielono :) Może kiedyś uda się powtórzyć...
      Ja też dziekuję :)

      Usuń
  2. Nie oparłabym się takim pysznościom!
    Szczególnie w ciepły, słoneczny, wiosenny dzień. :)

    OdpowiedzUsuń