Kwiaty cukinii z kozim serem i orzeszkami piniowymi (Fiori di zucca con formaggio di capra e pinoli)
Czy w Polsce są już dostępne kwiaty cukinii? Albo dyni? Tutaj są w sprzedaży prawie przez cały rok! Tym razem przygotowałam je w wersji lżejszej, niesmażonej, jako przystawkę.
Kwiaty cukinii najczęściej faszeruje się ricottą z ziołami lub mozzarellą z anchois. Można je smażyć lub zapiekać w piekarniku. Inne moje przepisy na kwiaty cukinii są tutaj klik
- 10 kwiatów cukinii/ dyni
- mały ziemniak
- 100 świeżego sera koziego
- jajko
- łyżka szczypiorku
- łyżka orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- bułka tarta
- tarty ser (pecorino lub parmezan)
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaka ugotować w skórce, obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać ser, jajko, szczypiorek, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz.
- Orzeszki lekko podprażyć, dodać do masy.
- Oczyścić kwiaty (usunąć pręcik i ew.oczyścić z piasku, opłukać, osuszyć).
- Formę do pieczenia posmarować oliwą.
- Faszerować kwiaty (ok. 1 łyżeczki), zawijać i układać w naczyniu.
- Skropić oliwą, posypać serem i zapiekać ok. 15 minut w 220 stopniach.