Ta ryba to po włosku sciabola, lama (ostrze) albo bandiera (flaga), w Polsce zaś nosi nazwę... pałasz ogoniasty :)
Po angielsku silver scabbardfish albo frostfish.
W całej okazałości wygląda tak: klik
Na wikipedii piszą o niej "Kosmopolityczna ryba żyjąca we wszystkich ciepłych i umiarkowanych morzach wszechoceanu".
Wygląda niesamowicie i jest.. pyszna! :)
Przygotował ją dla nas R. - mistrz od ryb. Jak zwykle improwizował...
Jeśli nie uda Wam się kupić takiej ryby spróbujcie podobnie przygotować inną, np. makrelę.
Składniki:
- ryba np. z gatunku pałaszowatych
- garść pomidorków cherry
- słodka zielona papryka z Sycylii
- cytryna
- czosnek
- natka
- białe wino
- oliwa EVO
- sól, ew. przyprawa do ryb
- Rybę przekroić na porcje, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Dodać przekrojone na pół pomidorki, całe nieobrane ząbki czosnku, pokrojoną na małe kawałki paprykę, posypać solą, obłożyć plasterkami cytryny.
- Skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i podlać pół szklanki białego wina.
- Zapiekać jeszcze ok. 10 minut. (sprawdzać, jak będzie dopieczona od razu wyjąć, aby nie przesuszyć).
- Zajadać ze świeżą bagietką i popijać schłodzonym białym winem.
przed
po