Aromatyczne POMIDORY FASZEROWANE zapiekane z ziemniaczkami




Fantastyczne danie na lato! Pyszne dojrzałe włoskie pomidory królują teraz na straganach. Objadamy się nimi codziennie, najczęściej z mozzarellą i bazylią, oczywiście! Tym razem przygotowałam pomidory faszerowane, pyszne, banalnie proste a efektowne, prawda? My zjedliśmy je z ziemniaczkami i krewetkami, ale mogą być dodatkiem do ryb czy mięs, np. z grilla. Wszystko należy przygotować z wyprzedzeniem i potem tylko upiec w piekarniku. Podaję proporcje dla 2 osób (po 2 pomidory na osobę), ale to danie świetnie nadaje się na większe przyjęcia, można przygotować całą blachę takich pomidorów! Spróbujcie!
Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 4 łyżki ryżu
  • 4 ziemniaki
  • świeże zioła: bazylia, oregano, natka
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Od pomidorów odkroić górną część, zachować. Wykroić miąższ, usunąć nadmiar soku (przez sitko, sok wypić :) Resztę posiekać drobno lub przetrzeć przez passaverdure. Wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i ziołami. 
  2. Dodać ryż, wymieszać i odstawić do macerowania na co mniej półtorej godziny.
  3. Po tym czasie napełnić farszem pomidory, przykryć, ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą.
  4. Ziemniaki pokroić na kawałki, wymieszać w miseczce z oliwą i solą i dodać do pomidorów. Zapiekać ok. 1 godziny w 200 stopniach.
Sekretem udanego dania jest macerowanie nadzienia – im dłużej tym lepiej. Zwróćcie tylko uwagę, aby dobrze odsączyć pomidory, żeby nie było za dużo soku.

Smacznego!