Bruschetta śródziemnomorska - z pomidorkami, kaparami i anchois (Bruschetta mediterranea)


Idealna przystawka na letnie dni. Świetnie sprawdzi się, jeśli przygotowujecie grilla. Wystarczy pomidorki przygotować wcześniej, potem zgrillować chleb i na gorący nałożyć zimne nadzienie.
Spróbujcie w wydaniu 'śródziemnomorskim' :)

Składniki:
  • pomidorki cherry (albo inne)
  • kapary
  • anchois
  • dymka lub mała cebulka
  • listki bazylii 
  • czosnek
  • oliwa EVO
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Pomidorki pokroić drobno, posiekać razem cebulkę, kapary i anchois. Wymieszać dokładnie w miseczce razem z porwanymi w rękach listkami bazylii, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i pieprzem. Odstawić (jeśli przygotowujecie z dużym wyprzedzeniem odstawcie do lodówki). 
  2. Kromki chleba zgrillować, obłożyć pomidorkami, posolić i od razu podawać (jak dłużej postoi, chleb namięknie i nie będzie już takie dobre). Można jeść rękami lub, raczej :) nożem i widelcem. 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oliwa EVO to skrót od l'olio extravergine di oliva, czyli oliwa extravergine, czyli dziewicza, z pierwszego tłoczenia na zimno, najwyższej jakości oliwa z oliwek. Często używam tego skrótu. Oliwy EWO nie znam

      Usuń