Idealna przystawka na letnie dni. Świetnie sprawdzi się, jeśli przygotowujecie grilla. Wystarczy pomidorki przygotować wcześniej, potem zgrillować chleb i na gorący nałożyć zimne nadzienie.
Spróbujcie w wydaniu 'śródziemnomorskim' :)
Składniki:
- pomidorki cherry (albo inne)
- kapary
- anchois
- dymka lub mała cebulka
- listki bazylii
- czosnek
- oliwa EVO
- sól, pieprz
- Pomidorki pokroić drobno, posiekać razem cebulkę, kapary i anchois. Wymieszać dokładnie w miseczce razem z porwanymi w rękach listkami bazylii, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i pieprzem. Odstawić (jeśli przygotowujecie z dużym wyprzedzeniem odstawcie do lodówki).
- Kromki chleba zgrillować, obłożyć pomidorkami, posolić i od razu podawać (jak dłużej postoi, chleb namięknie i nie będzie już takie dobre). Można jeść rękami lub, raczej :) nożem i widelcem.