Podpatrzone w restauracji. Banalnie prosta sałatka, tylko cztery składniki, a smakuje naprawdę bardzo dobrze. Ośmiornica, seler naciowy, młoda cebulka i mini pomidorki. Spróbujecie? Moim zdaniem idealna na lato!
Składniki:
- ośmiornica (ok. 500g na 2 osoby)
- seler naciowy
- młoda cebulka
- pomidorki mini (cherry lub inne malutkie)
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- Ośmiornicę ugotować do miękkości - jeśli wasza ośmiornica była wcześniej zamrożona (co bardzo polecam), wystarczy potem 2 razy ją 'przestraszyć' i ugotować w wodzie z odrobiną soli i 'odori', czyli warzywami dającymi smak i aromat, np. połówką cebuli, gałązkami natki, listkiem laurowym i zielem angielski, albo z cebulą, selerem naciowym i marchewką.
- Wystudzić w wodzie, w której się gotowała. Wyjąć, pokroić na kawałki, ok. 1,5 cm.
- Seler naciowy i cebulkę pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Wymieszać ośmiornicę z selerem i cebulka, polać oliwą, skropić hojnie sokiem z cytryny, posolić sola morską, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odstawić do lodówki do przegryzienia składników.
- Posypać pomidorkami przekrojonymi na pół i podawać.