Letnia sałatka z ośmiornicy (Insalata di polpo)


Podpatrzone w restauracji. Banalnie prosta sałatka, tylko cztery składniki, a smakuje naprawdę bardzo dobrze. Ośmiornica, seler naciowy, młoda cebulka i mini pomidorki. Spróbujecie? Moim zdaniem idealna na lato!

Składniki:
  • ośmiornica  (ok. 500g na 2 osoby)
  • seler naciowy
  • młoda cebulka 
  • pomidorki mini (cherry lub inne malutkie)
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Ośmiornicę ugotować do miękkości - jeśli wasza ośmiornica była wcześniej zamrożona (co bardzo polecam), wystarczy potem 2 razy ją 'przestraszyć' i ugotować w wodzie z odrobiną soli i 'odori', czyli warzywami dającymi smak i aromat, np. połówką cebuli, gałązkami natki, listkiem laurowym i zielem angielski, albo z cebulą, selerem naciowym i marchewką. 
  2. Wystudzić w wodzie, w której się gotowała. Wyjąć, pokroić na kawałki, ok. 1,5 cm.
  3. Seler naciowy i cebulkę pokroić w jak najcieńsze plasterki. 
  4. Wymieszać ośmiornicę z selerem i cebulka, polać oliwą, skropić hojnie sokiem z cytryny, posolić sola morską, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odstawić do lodówki do przegryzienia składników. 
  5. Posypać pomidorkami przekrojonymi na pół i podawać. 
Smacznego!