Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z pęczakiem albo np. z ziarnami pszenicy.
- szklanka kaszy farro
- 150 g fasolki szparagowej
- ok. 5cm kawałek selera naciowego
- 3 fileciki anchois z oliwy
- garść oliwek taggiasche (odmiana oliwek, może je kupić w zalewie z oliwy)
- garść listków rukoli
- kilka listków bazylii
- oliwa EVO, pieprz
Wykonanie:
- Posiekać drobno seler naciowy z anchois. Zalać w miseczce 4 łyżkami oliwy z oliwek extravergine i odstawić.
- Fasolkę oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować al dente. Odsączyć na durszlaku i od razu przelać bardzo zimną wodą (można przełożyć do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu – aby zachowała kolor i twardość)
- Kaszę ugotować i też od razu przelać zimną wodą.
- W misce wymieszać kaszę, fasolkę, oliwki i sos. Dodać listki rukoli i bazylii, posypać pieprzem. Wymieszać i podawać.
Smacznego!