Kasza FARRO z fasolką szparagową i rukolą (Insalata di farro con fagiolini)



Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z pęczakiem albo np. z ziarnami pszenicy.
Składniki:

  • szklanka kaszy farro
  • 150 g fasolki szparagowej
  • ok. 5cm kawałek selera naciowego
  • 3 fileciki anchois z oliwy
  • garść oliwek taggiasche (odmiana oliwek, może je kupić w zalewie z oliwy)
  • garść listków rukoli
  • kilka listków bazylii
  • oliwa EVO, pieprz

Wykonanie:

  1. Posiekać drobno seler naciowy z anchois. Zalać w miseczce 4 łyżkami oliwy z oliwek extravergine i odstawić.
  2. Fasolkę oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować al dente. Odsączyć na durszlaku i od razu przelać bardzo zimną wodą (można przełożyć do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu – aby zachowała kolor i twardość)
  3. Kaszę ugotować i też od razu przelać zimną wodą.
  4. W misce wymieszać kaszę, fasolkę, oliwki i sos. Dodać listki rukoli i bazylii, posypać pieprzem. Wymieszać i podawać.

Smacznego!