Sałatka ze świeżą rybą (Insalata con pesce)




Bardzo smaczna, kolorowa, pożywna sałatka, która latem może śmiało występować jako główne danie lunchowe. Można do niej użyć resztek ryby, które zostały np. z poprzedniego dnia. Poniżej podam oczywiście przepis na ugotowanie ryby do tego dania. Ważne, aby była to ryba o białym zwartym mięsie. Ja użyłam umbryny (wł. ombrina), może być też np. morszczuk czy miruna.  
Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • ok. 200 g ryby
  • 1 ziemniak
  • pomidory (duże lub cherry)
  • sałata (może być mieszanka z twardymi rodzajami sałat)
  • kapary
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaka pokroić w małą kostkę i ugotować. Ostudzić.
  2. W misce ułożyć sałatę, ziemniaki, rybę, pomidory (część pokroić w kawałki, część w plasterki), posypać kaparami i natką.
  3. W słoiczku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać sałatkę.
  4. Można dodać także ugotowane na twardo jajka i kostki sera pecorino. I podawać z bagietką lub grzaneczką :)

Smacznego!
 
Jak ugotować rybę
Na wywar potrzebne będą: cebula, marchewka, 1 łodyżka selera naciowego, pomidor, pół szklanki białego wina, gałązki tymianku. Wywar zagotować, posolić i gotować 20 minut. Odstawić na 10 minut, żeby trochę ostygł. Włożyć rybę i gotować ok. 10 minut od momentu ponownego zagotowania wywaru. (ryba może być w całości lub filety – jeśli filety to gotujemy krócej).