Bardzo smaczna, kolorowa, pożywna
sałatka, która latem może śmiało występować jako główne danie lunchowe. Można
do niej użyć resztek ryby, które zostały np. z poprzedniego dnia. Poniżej podam
oczywiście przepis na ugotowanie ryby do tego dania. Ważne, aby była to ryba o białym
zwartym mięsie. Ja użyłam umbryny (wł. ombrina), może być też np. morszczuk czy miruna.
Wypróbujcie koniecznie!
- ok. 200 g ryby
- 1 ziemniak
- pomidory (duże lub cherry)
- sałata (może być mieszanka z twardymi rodzajami sałat)
- kapary
- cytryna
- natka pietruszki
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaka pokroić w małą kostkę i ugotować. Ostudzić.
- W misce ułożyć sałatę, ziemniaki, rybę, pomidory (część pokroić w kawałki, część w plasterki), posypać kaparami i natką.
- W słoiczku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać sałatkę.
- Można dodać także ugotowane na twardo jajka i kostki sera pecorino. I podawać z bagietką lub grzaneczką :)
Smacznego!
Jak ugotować rybę
Na wywar potrzebne będą: cebula,
marchewka, 1 łodyżka selera naciowego, pomidor, pół szklanki białego wina,
gałązki tymianku. Wywar zagotować, posolić i gotować 20 minut. Odstawić na 10
minut, żeby trochę ostygł. Włożyć rybę i gotować ok. 10 minut od momentu
ponownego zagotowania wywaru. (ryba może być w całości lub filety – jeśli filety
to gotujemy krócej).