PASTA E VINO! Pierożki kasztanowe z ricottą i orzeszkami piniowymi (Ravioli di castagne con ricotta e pinoli)


Sezon kasztanowy nadal trwa, kasztany pieczone na domowym ogniu są pyszne, ale można je też przygotować inaczej! W zeszłym roku proponowałam zupę kasztanową klik (pyszna, w tym roku też ją robiłam), a w tym włoskie ravioli - acz moje pierożki miały 'polski' kształt - tu nazywają taki kształt mezzalune, czyli półksiężyce.
Ciasto na pierogi jest z mąki kasztanowej, nadzienie z gotowanych kasztanów z ricottą. Sos maślano- piniolowo-rozmarynowy... mmmm......

To danie robiłyśmy z Anią, w ramach akcji Pasta e vino! Zapraszam również do zobaczenia tego przepisu w Kuchennymi drzwiami!
Składniki na ciasto:
  • 90g mąki kasztanowej
  • 60g mąki pszennej
  • 50g semoli (maki z pszenicy durum)
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie: 
  • 400g świeżych kasztanów (300 po ugotowaniu, bez skórki)
  • 150g ricotty
  • 15g tartego parmezanu
  • 15g tartego pecorino
  • 1 żółtko
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Sos:
  • masło, świeży rozmaryn, orzeszki piniowe, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
  1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć umyte kasztany i gotować ok. 40 minut aż będą miękkie. Odcedzić, wyjmować po kolei z garnka, nacinać na krzyż i obierać (należy usunąć także brązową skórkę). Rozgnieść widelcem na papkę. 
  2. Do kasztanów dodać ricottę, żółtko, parmezan, pecorino, pieprz, gałkę, wymieszać dobrze, przykryć miseczkę folią i wstawić do lodówki. 
  3. Przygotować ciasto: mąki wymieszać, przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić pośrodku dołek, wbić jajka i zacząć mieszać przy pomocy widelca. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (ja użyłam maszynki), wycinać dowolne kształty (w oryginalnym przepisie kwadraty, które potem były składane w trójkąty), napełniać farszem. 
  5. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia. 
  6. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać orzeszki, igiełki rozmarynu, trzymać w cieple. 
  7. Ugotowane pierożki wykładać na talerze, polewać sosem i ew. zetrzeć trochę gałki.
Smacznego!

Wino.
My do naszych kasztanowych pierożków wypiliśmy wino Primitivo di Manduria z 2015
roku (wina z 2015 były rozlewane dopiero co). Czerwone wino z samego serca
Apuli, wyprodukowane z gron primitivo (100%). Wino o pięknym głębokim
kolorze,pełne, proste i zrównoważone, z charakterystycznym dla Primitivo
posmakiem powideł i dżemu, który dobrze komponuje się z wytrawna słodkością
kasztanów.
Zachęcam też do przeczytania ciekawej historii wina primitivo na wikipedii klik, mi najbardziej spodobało się określenie, że jest to wino 'krzepkie' :)


włoski przepis na pierożki jest tu http://www.pixelicious.it/2016/10/17/ravioli-di-castagne-con-pinoli-e-rosmarino/ 
a źródło to E. Valli, Le 100 migliori ricette con le castagne, 2012, Newton Compton Editori

2 komentarze:

  1. Śliczne!
    Zjadłabym Twoje mezzalune z wielką przyjemnością.
    Dziękuję za pyszny kasztanowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swojsko wyglądajace pierożki stają się bardzo wykwintnym, a nawet wyrafinowanym daniem gdy zostaną ozdobione orzeszków pinii. Uwielbiam ich smak i nie przypuszczałam, że można uszlachetnić nimi smak pierożków. E' viva la fantasia italiana :)
    A skoro piszesz o winie "krzepkim", to ostatnio moim ulubionym określeniem jest, że zarówno pierożki i przepis i wino jest PRZEDNIE :)
    Ciao, ciao cara Sylwia, cara Ania :)

    OdpowiedzUsuń