PASTA E VINO! Pierożki kasztanowe z ricottą i orzeszkami piniowymi (Ravioli di castagne con ricotta e pinoli)
Sezon kasztanowy nadal trwa, kasztany pieczone na domowym ogniu są pyszne, ale można je też przygotować inaczej! W zeszłym roku proponowałam zupę kasztanową klik (pyszna, w tym roku też ją robiłam), a w tym włoskie ravioli - acz moje pierożki miały 'polski' kształt - tu nazywają taki kształt mezzalune, czyli półksiężyce.
Ciasto na pierogi jest z mąki kasztanowej, nadzienie z gotowanych kasztanów z ricottą. Sos maślano- piniolowo-rozmarynowy... mmmm......
To danie robiłyśmy z Anią, w ramach akcji Pasta e vino! Zapraszam również do zobaczenia tego przepisu w Kuchennymi drzwiami!
Składniki na ciasto:
- 90g mąki kasztanowej
- 60g mąki pszennej
- 50g semoli (maki z pszenicy durum)
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400g świeżych kasztanów (300 po ugotowaniu, bez skórki)
- 150g ricotty
- 15g tartego parmezanu
- 15g tartego pecorino
- 1 żółtko
- pieprz, gałka muszkatołowa
- masło, świeży rozmaryn, orzeszki piniowe, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć umyte kasztany i gotować ok. 40 minut aż będą miękkie. Odcedzić, wyjmować po kolei z garnka, nacinać na krzyż i obierać (należy usunąć także brązową skórkę). Rozgnieść widelcem na papkę.
- Do kasztanów dodać ricottę, żółtko, parmezan, pecorino, pieprz, gałkę, wymieszać dobrze, przykryć miseczkę folią i wstawić do lodówki.
- Przygotować ciasto: mąki wymieszać, przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić pośrodku dołek, wbić jajka i zacząć mieszać przy pomocy widelca. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (ja użyłam maszynki), wycinać dowolne kształty (w oryginalnym przepisie kwadraty, które potem były składane w trójkąty), napełniać farszem.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia.
- W międzyczasie rozpuścić masło, dodać orzeszki, igiełki rozmarynu, trzymać w cieple.
- Ugotowane pierożki wykładać na talerze, polewać sosem i ew. zetrzeć trochę gałki.
Wino.
My do naszych kasztanowych pierożków wypiliśmy wino Primitivo di Manduria z 2015
roku (wina z 2015 były rozlewane dopiero co). Czerwone wino z samego serca
Apuli, wyprodukowane z gron primitivo (100%). Wino o pięknym głębokim
kolorze,pełne, proste i zrównoważone, z charakterystycznym dla Primitivo
posmakiem powideł i dżemu, który dobrze komponuje się z wytrawna słodkością
kasztanów.
Zachęcam też do przeczytania ciekawej historii wina primitivo na wikipedii klik, mi najbardziej spodobało się określenie, że jest to wino 'krzepkie' :)
a źródło to E. Valli, Le 100 migliori ricette con le castagne, 2012, Newton Compton Editori