PASTA E VINO! Pierożki z karczochami, wędzoną mozzarellą i świeżym estragonem (Ravioli con carciofi e mozzarella di bufala affumicata)



Pierożki są absolutnie przepyszne! Delikatne, rozpływające się w ustach, zaskakujące w smaku. Świeży estragon dodaje im niespotykanego posmaku. Bardzo gorąco Wam polecam. Autorką przepisu jest Włoszka, Manuela (piękne zdjęcia jej potrawy i oryginalny przepis jest tu klik), a przepis uczestniczy w projekcie Pasta e vino!
przygotowywanym razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami.
Zapraszam do spróbowania!


Składniki -  ja zrobiłam w połowy porcji, wyszło mi ok. 30 pierożków
Na ciasto
  • 400g mąki pszennej 
  • 4 jaja
  • szczypta soli
Na nadzienie
  • 2 karczochy 
  •  200g mozzarelli di bufala wędzonej (nie miałam, użyłam bufali niewędzonej)
  • 250 ricotty
  • sól, biały pieprz
  • kilka listków estragonu
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • białe wino
Do podania
  • 2 karczochy (lub więcej)
  • oliwa EVO
  • starta skórka z ekologicznej cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka listków estragonu
Wykonanie:
  1. Zacząć od przygotowania ciasta: na stolnice przesiać mąkę z solą, zrobić otwór i wbić do niego jajka. Jajka roztrzepać widelcem i zacząć mieszać je z mąką. Następnie ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i nie będzie się kleiło do rąk (można ew. podsypać niewielką ilością mąki). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny. 
  2. Do miski wlać zimną wodę, wcisnąć sok z cytryny. Karczochy oczyścić (usunąć zgrubiałe zewnętrzne liście, odciąć końcówki, usunąć wewnętrzną 'brodę"), pokroić i wkładać do wody z cytryną.  
  3. W dwóch rondelkach rozgrzać oliwę z połówką ząbka czosnku i kilkoma listkami estragonu w każdym. Dodać karczochy - w jednym rondelku przygotujemy te do nadzienia, w drugim do podania z gotowymi pierożkami. Podsmażyć mieszając, zalać białym winem, posolić, popieprzyć. Zmniejszyć gaz i gotować przez ok. 10 minut, do czasu gdy karczochy będą miękkie. 
  4. Mozzarellę pokroić na kawałki, dodać do odsączonej z nadmiaru mleka ricotty, następnie dodać karczochy z jednego rondelka i wszystko razem zmiksować. 
  5. W rondelku po karczochach rozgrzać oliwę (2 łyżki), dodać skórkę z cytryny i gdy tylko skórka zacznie się smażyć wyłączyć gaz i zostawić do naciągnięcia.
  6. Ciasto rozwałkować, nadziewać i formować dowolny kształt pierożków. Gotowe układać na posypanej mąką (najlepiej semoliną) desce. Gdy wszystkie będą gotowe ugotować partiami w osolonej wodzie (gotować minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię). 
  7. Podgrzać karczochy w rondelku. Ugotowane pierożki przekładać do rondelka z oliwą cytrynową, dodać parę łyżek wody z gotowania, zamieszać delikatnie. 
  8. Wyłożyć na talerze, na wierz wyłożyć karczochy, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można dodatkowo polać dobrą oliwą i posypać parmezanem. 
Smacznego!

Do pierożków wypiliśmy białe wino z regionu Marche - Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Classico 2014.
Oliwa, którą polewaliśmy pierożki też była z Marche. Bardzo dobra, choć inna niż toskańska :)



1 komentarz:

  1. Rezczywiście wyjątkowe ravioli!
    Manuela prowadzi cudowny blog, mój włoski ulubiony.
    Dziękuję Sylwia, że razem mogłyśmy delektować się tymi wyjątkowymi smakami. I winem.

    OdpowiedzUsuń