Ragù z ośmiornicy (Ragù di polpo)


To kolejny przepis na pyszne danie z ośmiornicy, którym koniecznie muszę się podzielić. Znałam je już wcześniej, choć w Toskanii nie jest popularne. Parę lat temu nasz znajomy toskański zrobił je na swoje przyjęcie urodzinowe i wtedy się w nim zakochałam. Proste w przygotowaniu i naprawdę rewelacyjne. Polecam Wam bardzo (jeśli już wypróbowaliście inne przepisy na ośmiornicę klik
Kilogramowa ośmiornica wystarczyła dla 4 osób (choć dokładek nie było, jak znajdziecie większą to się nie wahajcie ;)

Składniki:
  • makaron - spaghetti lub gruby, jak np. rigatoni czy paccheri
  • cała ośmiornica (rozmrożona) ok. 1 kg
  • średnia marchewka
  • czerwona cebula
  • łodyga selera naciowego
  • duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • 2 liście laurowe (i ew. parę listków świeżej szałwii jeśli macie)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka wina (używam czerwonego, ale może też być białe)
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 5 łyżek oliwy
  • natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
  1. Marchewkę, seler, cebulę, czosnek i papryczkę pokroić drobno. 
  2. Ośmiornicę oczyścić (wyciąć dziób i ew. oczyścić od środka głowę), pokroić na dość drobne kawałki, mniej więcej 1cm.
  3. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i liście laurowe, smażyć kilka minut mieszając. 
  4. Wrzucić ośmiornicę i czekać aż puści soki i się skurczy (5-10 minut).
  5. Wlać wino, odparować na sporym gazie (ok. 10-15 minut). 
  6. W międzyczasie dodać łyżkę koncentratu i dokładnie wmieszać w zawartość patelni. 
  7. Gdy wino w dużej mierze odparuje (nie do końca), dodać passatę, zmniejszyć gaz na minimalny i gotować (bez przykrycia) ok. 30 minut. 
  8. Spróbować- czy ośmiornica jest miękka i czy nie potrzeba dosolić (moja była słona i nie dodawałam soli). Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i nabrać głębokiego ciemnego koloru. 
  9. Ugotować makaron, polać sosem, posypać natką i podawać. 
Smacznego!