Ośmiornica duszona z cebulą (Polpo con cipolle)


To taka dziwna dość propozycja przygotowania ośmiornicy, może dla tych, którzy już wypróbowali inne przepisy- ośmiornicę z ziemniakami, z czerwonym ryżem, sałatki z ośmiornicy, zobaczcie tu: klik  - i zastanawiają się, jak by tu jeszcze przetworzyć tego stwora?
Wersja raczej zimowa, ze względu na tę cebulę :) Nam smakowała w zestawieniu z makaronem, ale można ją podać po prostu z chlebem. Napisałam 'dziwna' dlatego, że ośmiornica w tym wydaniu nie smakuje jak ośmiornica, to takie danie bardziej mięsne. Nie umiem opisać tego smaku, ale na pewno jest intrygujący. To danie jest podobne do dania z Campanii, które nazywa się sugo alla genovese (choć nie pochodzi z Genui :) i bazuje na mielonym/siekanym mięsie i cebuli.Tu zamiast mięsa jest ośmiornica, reszta bardzo podobna.
Spróbujecie?

Składniki:
  • ok. 1 kg ośmiornicy 
  • 4 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kieliszek białego wina
  • oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Ośmiornicę oczyścić (usunąć dziób), pokroić na kawałki ok. 4 cm (ja pokroiłam zbyt drobno, ośmiornica jednak bardzo się kurczy przy długim gotowaniu)
  2. Cebulę pokroić w piórka. 
  3. Marchew i seler pokroić na duże kawałki i rozdrobnić w malakserze (ew. zetrzeć na tarce).
  4. W dużym rondlu z grubym dnem (najlepiej z terakoty lub żeliwny) rozgrzać oliwę, wrzucić marchew z selerem, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić. 
  5. Dodać ośmiornicę, pogotować chwilę razem mieszając. 
  6. Dodać wino, zagotować i dodać cebule. Zmniejszyć gaz, przykryć i dusić ok. pół godziny. 
  7. Sprawdzić czy ośmiornica jest już gotowa i ew. podlać wody, jeśli sos zrobił się za gęsty lub zdjąć pokrywkę i odparować. Gotować do miękkości ośmiornicy. 
  8. Doprawić ew. solą i podawać z makaronem lub z chlebem. 
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń