Aromatyczne ziemniaki z kaparami, rukolą i pomidorkami


Pyszna wersja ziemniaków zasmażanych na patelni, u nas najczęściej do potraw z grilla.
Składniki:
  • młode małe ziemniaki 
  • kapary
  • rukola
  • pomidorki mini
  • oliwa EVO
  • przyprawa toskańska (sól, czosnek, rozmaryn, szałwia, pieprz)

Wykonanie:
  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na kawałki (jak maleńkie ziemniaki to wystarczy na pół), ugotować na półtwardo w posolonej wodzie. 
  2. Przełożyć do miski, posypać przyprawą, polać oliwą, wymieszać i odstawić. 
  3. Po jakimś czasie Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaczki. 
  4. Dodać kapary (u mnie mini), rukolę, zamieszać i chwilę potrzymać razem na gazie. 
  5. Przełożyć do miski, posypać przekrojonymi na pół pomidorkami i podawać. 

Smacznego!


Używam takiej przyprawy. Kupiona w COOPie.


Ostatnio zjedliśmy ziemniaczki z grillowaną ośmiornicą i czerwonymi paprykami, też z grilla.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis z cyklu "Proste i genialne". Cieszę się, bo składniki do tego dania mam zawsze w kuchni - fajnie że nie trzeba biegać po sklepach, żeby zdobyć jakiś unikalny składnik :) A przyprawę do ziemniaków komponuję ze poszatkowanych, dopiero co zebranych ziółek, rozgniecionego czosnku i świeżo mielonego pieprzu, chociaż ta z COOPu też się sprawdza, gdy coś trzeba szybko przyrządzić. Już czuję, jakie to będzie pyszne! Salutuję :)

    OdpowiedzUsuń