Gnocchi z fioletowych ziemniaków z krewetkami na dyniowym musie (Gnocchi di patate viola con crema di zucca e gamberi)


Wiem, to połączenia zaskakuje :)  Za pierwszym razem, gdy robiłam to danie miałam dużo wątpliwości, ale byłam ciekawa tego smaku. Zasmakowało nam na tyle, że gdy w kolejnym sezonie zobaczyłam w sklepie fioletowe ziemniaki znów zrobiłam z nich gnocchi. W wersji z krewetkami na dyniowym musie i w wersji z miecznikiem i bakłażanem klik - tu też pisałam więcej o fioletowych ziemniakach i gnocchi.

Składniki:
  • 250g fioletowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 100g mąki (zależnie od tego, ile 'wchłoną' ziemniaki)
  • 100g dyni
  • łyżka orzeszków piniowych 
  • po 5-7 krewetek argentyńskich na osobę 
  • świeży rozmaryn
  • sol, pieprz, oliwa EVO
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotować, ostudzić, rozgnieść, wymieszać z jajkiem, mąką i szczyptą soli do otrzymania gładkiego ciasta, uformować gnocchi (w dowolnym kształcie :) 
  2. Dynię pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać 2 łyżki wody i dusić aż zmięknie. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 
  3. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. 
  4. Krewetki oczyścić, usmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym rozmarynem. 
  5. Ugotować gnocchi w osolonej wodzie. Wyłożyć na patelnię z krewetkami, dodać orzeszki piniowe, podgrzać razem. 
  6. Na talerzu rozprowadzić krem dyniowy, wyłożyc gnocchi z krewetkami i podawać od razu. Smacznego!

przepis znalazłam na blogu Silvi :)  www.eppurnonce.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz