Sałatka z ośmiornicy - z selerem naciowym i oliwkami kalamata (Insalata di polpo con sedano e olive kalamata))


My najczęściej ośmiornicę przyrządzamy 'klasycznie', w wersji polpo e patate, czyli ośmiornica z ziemniakami polana oliwą i posypana natką. W wersji na ciepło, z patelni.
Czasem, wyjątkowo rzadko :) gdy zdarzy się, że nie zjemy jej całej, przyrządzam z niej następnego dnia sałatkę. O na przykład taką:
Składniki:
  • ugotowana pokrojona ośmiornica
  • ugotowane pokrojone ziemniaki
  • pokrojony seler naciowy
  • pokrojone pomidorki mini
  • oliwki (tu greckie kalamata)
  • natka
  • oliwa EVO, sól, pieprz (najlepiej biały)
Wymieszać, schłodzić, aby składniki się przegryzły i zajadać popijając białym schłodzonym winem!

Smacznego!