Toskańska zupa z buraka liściowego, cukinii i szpinaku (Zuppa di bietole, zucchine e spinaci)



Bardzo smaczna, prościutka zupa z użyciem bardzo popularnych w Toskanii liści bietoli. Podobnie jak ribollitę, aquacottę czy zuppę di farro podaje się ją posypaną parmezanem, co bardzo ciekawie podkreśla jej smak i dodaje jej wyrazu.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • mała cebula
  • cukinia
  • kilka liści bietoli (w całości część zielona i biała)
  • garść szpinaku
  • ew. mała marchewka
  • wywar warzywny
  • oliwa EVO
  • parmezan lub grana padano
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

  1. W rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażyć razem parę minut mieszając.
  2. Dodać wywar i liście laurowe, zmniejszyć gaz i gotować 5-7 minut.
  3. Dodać pokrojone liście bietoli i gotować chwile razem. W tym czasie pokroić cukinie na dość cienkie plasterki i dorzucić do zupy. Po ok 4-5 minutach dodać liście szpinaku, zamieszać i po 1 minucie wyłączyć gaz.
  4. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Smacznego!