Przyznaję: kasza przywieziona z Polski.
Ale tu też jest znana jako "grano saraceno". Przynajmniej kobiety, które poczęstowałam daniem z kaszą, znały ją (podałam kaszę jako dodatek do wołowiny klik) Toskańscy mężczyźni nie. Ale gdy jedli wyglądali na zadowolonych :)) W lokalnych sklepach kaszy gryczanej nie widziałam. Tylko farro i orzo.
W każdym razie taka kasza z warzywami jest naprawdę pyszna. Szybka do zrobienie i bardzo, bardzo zdrowa :)))
Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- warzywa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni przygotowujemy dowolne warzywa, które akurat mamy w lodówce. Najpierw podsmażamy, potem podlewamy wodą i dusimy, dodając przyprawy.
- W mojej wersji na zdjęciu:
czosnek
por
marchewka
pieczarki
cukinia
brokuł
natka pietruszki
oraz liście szpinaku i bazylii dodane pod sam koniec - już nie trzeba ich dusić, wystarczy wymieszać z gorącymi warzywami.
Na talerzu warto polać zdrową oliwą z oliwek!
Smacznego!