Odważyłam się i zrobiłam. Po raz pierwszy. Kupiłam świeże malutkie kalmary, a pani w sklepie pokazałam mi, jak je oprawić :)
Sos klasyczny: oliwa, czosnek, natka, białe wino i pomidorki.
Wychodzi przepyszne!!!
Dopisek:
5 miesięcy później :)
Robiłam też sposobem Nigelli L. , tzn. najpierw sos pomidorowy, a potem kalmary wrzucone tylko na chwilę, ale nam nie smakowało... zdecydowanie wolimy wersję z kalmarami podduszonymi w sosie.
Od tego "pierwszego razu' robiłam taki makaron już wielokrotnie i zawsze wychodził pyszny. Można go podać z czarnym spaghetti, linguine lub tagliatelle.
Składniki:
- Makaron (najlepiej spaghetti lub tagliatelle)
- 10 świeżych, całych kalmarów małych lub 2-3 duże (lub gotowej mrożonki z oczyszczonych i pokrojonych kalmarów :)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- peperoncino
- pół kieliszka białego wina
- garść natki pietruszki
- 5 małych pomidorków
- pół szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- Kalmary pokroić (ja część pokroiłam w kawałki, część w kółka)/ mrożonkę rozmrozić.
- Na patelnię wlać oliwę i wrzucić dwa przekrojone na pół i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podgrzewać oliwę na małym ogniu. Wsypać peperoncino.
- Wyjąć czosnek, wrzucić kalmary, przesmażyć.
- Wlać wino, dorzucić przekrojone na pół pomidorki, posiekaną natkę, wlać passatę.
- Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić do miękkości kalmarów.
- W tym czasie ugotować makaron (prawie al dente, nawet troszkę twardszy), odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania i wrzucić na patelnię z sosem.
- Wlać wodę z gotowania makaronu, dokładnie wymieszać i chwilę wszystko razem poddusić. Podawać w towarzystwie dobrego białego wina.
Jak obrać kalmary:
1. Złapać za głowę i wyrwać wraz w wnętrznościami i szkieletem (szkielet wygląda jak taka plastikowa, przezroczysta rurka/szpatułka).
2. Głowę odciąć i wyjąć z niej to, co łatwo da się wyjąć (czyli aparat gębowy) Zostawić głowę, a resztę wyrzucić (brr... ależ to brzmi- ale jest naprawdę łatwe do zrobienia)
2. Z korpusu zdjąć skórę i oczyścić wewnątrz.
3. Pokroić w kawałki lub kółka