Przepyszne i łatwe w przygotowaniu ośmiorniczki według przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Robiłam je już wiele razy i gorąco Wam polecam - świetna przystawka na kolację ze znajomymi, zawsze wszystkim bardzo smakuje :)
Trzeba tylko pamiętać, że ośmiorniczki w trakcie duszenia bardzo się kurczą - z opakowania 1 kg uzyskamy ok. 4-5 porcji. I koniecznie kupcie świeżutką bagietkę - po zjedzeniu ośmiorniczek każdy będzie miał ochotę zrobić tzw. "scarpetę" czyli zebrać świeżą bułeczką aromatyczną oliwę z talerzyka! :)
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych ośmiorniczek baby (1 kg)
- 1 szklanka oliwy EVO + 2 łyżki
- 1 duży pęczek natki
- 1 duża główka czosnku
- 3 liście laurowe
- sól
- Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić.
- Obrany czosnek zmiksować z natką i oliwą.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić ośmiorniczki. Zahartować, zamieszać i trzymać na ogniu ok. 10 minut, aż zmatowieją i puszczą buroróżową wodę.
- Do dużego garnka (najlepiej takiego z grubym dnem) wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki, liście laurowe.
- Dusić na maleńkim ogniu ok. 40 minut, aż do miękkości ośmiorniczek. Co jakiś czas zamieszać i sprawdzać, czy nie przywierają do dna.
- Podawać ciepłe.