Nasz ulubiony. W Warszawie robiłam bardzo często, tutaj nie- z braku składników. A jednak naszła nas ochota na odmianę i zrobiłam makaron sojowy z tofu i warzywami w wersji lekko okrojonej (nie udało mi się kupić kiełków i kapusty pekińskiej, nie miałam też sake ani sosu chińskiego słodko-kwaśnego).
Podam Wam przepis na naszą chińszczyznę w wersji full.
Aha, uwaga - z naszego doświadczenia wynika, że danie to lepiej wychodzi przygotowywane na dużym gazie w woku (a nie na płycie elektrycznej). Bardzo ważne, aby warzywa pozostały chrupkie, a danie usmażyło się, a nie udusiło.
Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia azjatycka
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- 8 suszonych chińskich grzybów
- 1 marchewka
- garść fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki (używam mrożonej)
- 1/2 czerwonej papryki
- opakowanie kiełków fasoli mung
- dwie garści poszatkowanej kapusty chińskiej (najlepiej ta twardsza część)
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 opakowanie makaronu sojowego
- garść niesolonych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego (co najmniej)
- pół łyżki sake lub soju (czyli wódki japońskiej lub koreańskiej :) można pominąć, jeśli nie macie
- pół łyżki sosu chili (Tao Tao)
- pół łyżeczki brązowego cukru
- Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu (ja najpierw je moczę, a potem gotuję), pokroić w paski.
- Tofu pokroić w kostkę, usmażyć na oleju polewając pod koniec łyżką sosu sojowego. Odstawić.
- Czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
- Marchew i paprykę pokroić w słupki, kapustę w duże kawałki.
- Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu (czyli zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić).
- Wymieszać składniki sosu (sos sojowy, rybny, chilli, wódkę i cukier).
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię z grubym dnem.
- Wrzucić orzeszki i podprażyć.
- Wrzucić czosnek i imbir, chwilę razem podsmażyć mieszając.
- Dorzucić warzywa: marchew, paprykę, fasolkę i grzyby, smażyć mieszając 2 minuty.
- Dolać sos, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę.
- Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę.
- Dodać makaron, kiełki i tofu, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę.
- Spróbować i ew. doprawić sosem sojowym, sosem chilli lub sosem imbirowym.
- Podawać od razu w towarzystwie zimnego piwa :)