Świetne na letnie spotkania na tarasie, jako dodatek do dań z grilla, lub jako samodzielna niekaloryczna kolacja :)
Na razie faszerowane pieczarki, pomidory i papryki (na zdjęciu są także małe cukinie, ale takie chyba nie są dostępne w Polsce).
Przypominam także o faszerowanych bakłażanach
Faszerowane PIECZARKI
Składniki:
- 8 pieczarek
- cebulka
- natka pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- tarty żółty ser
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Pieczarki obrać ze skórki.
- Oderwać nóżki, posiekać razem z dwoma kapeluszami (lub zetrzeć na tarce).
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać.
- Rozgrzać oliwę, zezłocić cebulkę.
- Dodać posiekane pieczarki, przyprawy, podsmażyć.
- Z pozostałych kapeluszy "wybrać" łyżeczką troszkę ze środka i dodać na patelnię. Podsmażyć razem.
- Dodać również natkę i bułkę tartą.
- 6 pozostałych kapeluszy posolić wewnątrz, nałożyć farsz.
- Posypać tartym serem, skropić oliwą.
- Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku lub na grillu ok. 20 minut.
Faszerowane POMIDORY
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 acciughe albo alici z soli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów z soli
- 3 łyżki tartego sera grana padano
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanej natki
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.
- Ułożyć na kratce przekrojoną stroną do dołu i pozwolić im ociekać z wody, którą zawierają przez ok. 10 minut.
- Kapary wypłukać s soli, posiekać razem z acciuge i czosnkiem.
- Wymieszać ser, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz kapary, acciuge i czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem (nie za dużo soli, gdyż acciuge, kapary i ser są słone)
- Masą napełnić pomidory, polać oliwą.
- Zapiekać ok. 5 minut pod grillem w piekarniku.
Składniki:
- papryka żółta i papryka czerwona
- szklanka ugotowanego ryżu
- cebulka
- czosnek
- pomidor obrany ze skórki i pokrojony
- oliwa
- natka pietruszki
- starty żółty ser (np. parmezan)
- bułka tarta
- sól, pieprz, inne przyprawy, np. oregano
Wykonanie:
- Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda.
- Wstawić na piekarnika nagrzanego do 180 stopni stroną przekrojoną do dołu (na 5-7 minut).
- Przygotować farsz: zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać pomidorka, ryż, natkę, bułkę i przyprawy.
- Papryki wyjąć z piekarnika, faszerować, polać oliwą i zapiekać do rozpuszczenia sera i lekkiego zbrązowienia papryk.
Smacznego!