Kolejne danie makaronowe z serii "łatwe, szybkie i pyszne" - tym razem pesto i krewetki. Dzięki, Kocia& Co. :)
Do tego dania możecie użyć spaghetti lub linguine. Dodatek czerwonej papryki bardzo ciekawie podbija smak i uatrakcyjnia wygląd dania. Proponuję dodać już obrane krewetki (choć oczywiście takie w skorupce, lub choćby z samym ogonkiem, wyglądałyby bardziej atrakcyjnie - ale mniej wygodnie się je). Pesto zróbcie sami lub użyjcie gotowego - w tym drugiem przypadku zwróćcie uwagę, aby było to dobrej jakości pesto genevese, bez dodatku ziemniaków i tym podobnych zapełniaczy.
Składniki:
- makaron
- krewetki
- 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki ok. 2 cm
- cebulka pokrojona w kostkę
- czosnek (3-4 ząbki)
- pesto (bazylia, łyżka orzeszków piniowych, łyżka parmezanu, sól, pieprz, oliwa)
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- świeża lub suszona papryczka peperoncino
- Makaron gotować.
- Na patelnię wlać oliwę, wrzucić dwa ząbki czosnku, suszoną papryczkę peperoncino, zaromatyzować.
- Wyjąć czosnek, wrzucić krewetki, posolić, popieprzyć, usmażyć. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dolać oliwę, wrzucić cebulkę, posiekany czosnek i czerwoną paprykę, podsmażyć.
- Wlać 2 łyżki wody, poddusić. Dodać łyżkę śmietany.
- Wlać pół szklanki wody z gotowania makaronu, dodać krewetki, podgrzać razem.
- Dodać pesto, wymieszać, podawać.