Zupy toskańskie


Kupione w sklepie!
W Coopie była promocja na zupy toskańskie, dla osób mających kartę Socio (czyli taką specjalną kartę stałego klienta, na którą zbiera się punkty, które potem można wymieniać na różne artykuły i dzięki której można kupować produkty będące w promocji nawet do 50% taniej). 
A kupiłam je dlatego, że były sprzedawane w glinianych miseczkach (zobaczcie na podstronie o gadżetach naczynia, których używam).
Te dwie zupy to najpopularniejsze, typowe zupy toskańskie. Zawsze są w sprzedaży w supermarketach na działach z gotowymi daniami, i bardzo często są podawane w czasie toskańskich fest. Zupę chlebową zdarzyło mi się parokrotnie jadać we włoskich domach.
Przypominam tu moje przepisy na ribollitę do której także dodaje się chleb (choć minestra di pane ma trochę inne składniki) i na zupę z farro.
Za zupy zapłaciłam 2,75euro.

I jeszcze składniki obu zup z etykietek:
Minestra di pane:
Woda, biała kapusta 20%, chleb 10%, fasola cannellini 6%, fasola borlotti 6%, passata pomidorowa, marchewka, bietola, olej słonecznikowy, cukinia, oliwa EVO, cebula, polpa pomidorowa, fasolka zielona, koncentrat pomidorowy, kapusta cavolo nero 1%, seler naciowy, sól, pieprz, ekstrakt drożdżowy.
Zuppa di farro:
Woda, fasola borlotti 18%, polpa pomidorowa, kasza farro 13%, cebula, marchewka, seler naciowy, oliwa EVO, olej słonecznikowy, sól, pieprz, rozmaryn, ekstrakt drożdżowy.