Zupa z porów to idealne danie na jesień, a jeśli jeszcze dorzucić się
do niej łyżkę chrzanu – rozgrzeje doskonale! Próbowaliście kiedyś?
- 2 pory
- 2 średnie ziemniaki
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- wywar warzywny (lub kostka ekologiczna)
- sól, pieprz
- łyżka chrzanu
- ew. śmietanka
- dodatki, np. plastry łososia, grzanki, podsmażone plastry boczku lub wędzonki
- zioła- szczypiorek lub koperek
- oliwa
Wykonanie:
- W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie (lub maśle) pokrojone w półplasterki pory i cebulkę. Dorzucić posiekany czosnek.
- Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wlać wywar i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
- Dodać chrzan, zmiksować.
- Doprawić do smaku, ew. dolać śmietankę (ja do zup kremów nie dodaję).
- Wylać na talerze, rozłożyć dodatki, posypać ziołami i podawać.
Smacznego!
Oczywiście tę zupę można podawać bez chrzanu, też będzie bardzo!
pyszna.