Kremowa zupa z porów z chrzanem



Zupa z porów to idealne danie na jesień, a jeśli jeszcze dorzucić się do niej łyżkę chrzanu – rozgrzeje doskonale! Próbowaliście kiedyś?
Składniki na 2 porcje:
  • 2 pory
  • 2 średnie ziemniaki
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • wywar warzywny (lub kostka ekologiczna)
  • sól, pieprz
  • łyżka chrzanu
  • ew. śmietanka
  • dodatki, np. plastry łososia, grzanki, podsmażone plastry boczku lub wędzonki
  • zioła- szczypiorek lub koperek
  • oliwa
Wykonanie:
  1. W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie (lub maśle) pokrojone w półplasterki pory i cebulkę. Dorzucić posiekany czosnek.
  2. Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wlać wywar i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
  3. Dodać chrzan, zmiksować.
  4. Doprawić do smaku, ew. dolać śmietankę (ja do zup kremów nie dodaję).
  5. Wylać na talerze, rozłożyć dodatki, posypać ziołami i podawać.
Smacznego!

Oczywiście tę zupę można podawać bez chrzanu, też będzie bardzo! pyszna.