Taką zupę (w różnych wariantach) bardzo często robię zimą. Jest gęsta, sycąca, ostra i naprawdę zachwyca bogactwem aromatów. Czasem pomijam ziemniaki, czasem zamiast soczewicy dodaję cieciorkę z puszki, zmieniam też przyprawy. Poniżej podaję przepis na zupę, którą zrobiłam ostatnio, pyszna wyszła:
Składniki:
- 2 ziemniaki
- cebula
- marchewka
- szklanka czerwonej soczewicy (miałam całe, niełamane ziarna)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 3-4 szklanki wywaru warzywnego
- oliwa
- sól, pieprz
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka czerwonej pasty curry (jeśli macie)
- cytryna
- natka
Wykonanie:
- Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem.
- Dodać pokrojone ziemniaki, marchew, posypać kurkumą, chwilę razem przesmażyć.
- Zalać wywarem, gotować 5 minut.
- Dodać soczewicę, pomidory, przyprawy i gotować razem na małym ogniu ok. 30 minut (do miękkości).
- Wcisnąć parę kropel cytryny, dorzucić natkę, doprawić, podawać.
Smacznego!