Krem z marchewki i cieciorki z kolendrą


Bardzo prosta, ale niebanalna szybka zupa-krem. Można ją zrobić w wersji "włoskiej" czyli z minimalną ilością przypraw (czyt. sól :) lub w wersji bardziej orientalnej dodając swoje ulubione przyprawy, np. mieloną kolendrę i kumin, paprykę, harrisę, czerwone curry, etc.

Poniżej podam przepis na wersję włoską, taką, jaką robiłam ostatnio (gdy jeszcze miałam świeżą kolendrę), ale oczywiście ten przepis to tylko sugestia, można eksperymentować!


Składniki:
  • pół kilograma marchewki
  • puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • litr wywaru warzywnego
  • parę listków świeżej kolendry
    sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • sól
Wykonanie:
  1. Marchewki obrać. Jedną z nich pokroić na cieniutkie paseczki (użyłam do tego obieraczki do marchewki), pozostałe na plasterki. 
  2. Do rondla wlać oliwę, wrzucić cały, obrany ząbek czosnku, podgrzać i zezłocić. Wyjąć czosnek. 
  3. Dodać osączoną cieciorkę i marchew pokrojoną na plasterki. Zaromatyzować przez 4-5 minut. 
  4. Wlać wywar i gotować ok. 30 minut na malutkim ogniu. 
  5. Paski marchewki wrzucić do gotującej się zupy, odczekać minutę i wyłowić. Albo - zrumienić na patelni na maśle (to wersja efektowniejsza, ale oczywiście bardziej kaloryczna :) Odłożyć.
  6. Zupę zmiksować, dodać sok z cytryny, ew. doprawić solą. 
  7. Rozlać na talerze, udekorować paskami marchewki i posypać listkami kolendry. Oczywiście, można też polać oliwą z oliwek. 
Smacznego!