Prościutki i bardzo smaczny krem z cukinii – w wersji włoskiej, czyli z
parmezanem :)
Przypominam także moją ulubioną zupę cukiniowo-czosnkową, zwaną zupą
gzika.
Składniki (4 porcje):
- 6 małych cukinii (ok. kilograma)
- garść liści bazylii
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- wywar warzywny (ok. 3 szklanek)
- łyżka tartego parmezanu
- ew. łyżka śmietany
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Do podania: płatki parmezanu, listki bazylii, ziarnka pieprzu, chleb
Wykonanie:
- Cukinie oczyścić pokroić w kostkę.
- Do garnka z grubym dnem wlać oliwę i wrzucić czosnek. Zagrzać.
- Dodać cukinie i listki bazylii, gotować ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodać wywar, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut. Zdjąć z ognia.
- Odlać ¼ zupy, resztę zmiksować.
- Połączyć w garnku, dodać tarty parmezan, natkę i ew. śmietanę. Doprawić.
- Nalać na talerze, ozdobić, podawać.
Smacznego!