... jako dodatek do dań głównych lub lekki lunch czy kolacja. Przepis podpatrzony w jednej z naszych ulubionych osterii "La Sosta". Przy okazji bardzo gorąco Wam ją polecamy, jeśli będziecie w naszych okolicach :) Ostatnio jedliśmy tam parę razy i znów się nie zawiedliśmy.
A mama sympatycznych chłopaków-właścicieli obsługujących gości pochodzi ze Szczecina :)
Oni po polsku nie mówią, ale rozumieją...
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa
- cebula
- czosnek
- marchewka
- pomidory
- cukinia
- natka
- pół szklanki wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- oliwa
- Fasolkę ugotować al dente (w wodzie lub na parze).
- Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
- Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, przesmażyć.
- Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone na kawałki, poddusić.
- Wlać wywar, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i poddusić aż warzywa będą ale dente.
- Dodać fasolkę, doprawić. Podawać.
- Dobrze smakuje też na zimno, jako sałatka np. z przaśnym razowym chlebem.