Taką przystawkę robi się bardzo szybko, a wygląda efektownie i jest bardzo smaczna.
Czy w Polsce są już dostępne okrągłe cukinie? Jeśli tak - koniecznie je kupcie i spróbujcie przygotować - albo w tej wersji, na zimno, albo faszerowane i zapiekane klik
Polecam!
Składniki (ilość na oko, zależnie od potrzeb:)
- okrągłe cukinie
- tuńczyk z puszki (dobrej jakości, sałatkowy)
- pomidor lub małe pomidorki cherry
- młoda cebulka
- sałata (dowolna, ja użyłam mieszanej z torebki o nazwie misticanza)
- kapary (miałam z soli)
- czarne oliwki
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz
- Cukinie umyć, odkroić daszek, wydrążyć. Ugotować al dente na parze lub w małym garnku z niewielką ilością osolonej wody na dnie - tak, żeby sięgała do połowy cukinii). Ostudzić.
- W międzyczasie przygotować w miseczce sałatkę z pozostałych składników.
- Sałatką nadziewać cukinie i podawać w temperaturze pokojowej.
Używam tuńczyka ze słoiczka. Tym razem tuńczyk żółta płetwa w oliwie z oliwek
A to przekrój
Aby danie wyglądało jeszcze ładniej i dekoracyjniej można brzeg cukinii wykroić "w ząbki"