Zupa-krem jasnozielona



Z mieszanych warzyw białych i jasnozielonych. Pyszna. Najprostsza.
Ja dałam takie warzywa, jakie akurat miałam w lodówce. Ich dobór może być dość dowolny, i tak wyjdzie smaczna :) trzeba ją tylko dobrze doprawić i dodać ciekawe dodatki do posypania.  Żadnej śmietany, żadnych serków topionych czy pleśniowych. Zupa jest delikatna, ale jak ktoś chce podkręcić jej smak może dodać... chrzan. Pasuje idealnie :)
Składniki:

  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • kawałek korzenia selera
  • łodyga selera naciowego
  • fenkuł
  • marchewka
  • oliwa, sól, zielony pieprz
  • wywar warzywny
  • mleko
  • ew. chrzan
  • Dodatki: np. grzanki z białego chleba, podprażone pestki, koperek, szczypiorek, kiełki, paski łososia wędzonego lub zrumienione na patelni paski bekonu.

Wykonanie:
  1. Warzywa (oprócz marchewki) pokroić w kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając kilka minut.
  3. Wlać wywar, mleko (ok. pół szklanki), wrzucić obraną marchewkę w całości, zmniejszyć gaz, garnek przykryć i gotować do miękkości.
  4. Przestudzić, wyjąć marchewkę, resztę zmiksować. Podgrzać.
  5. Doprawić solą, zielonym pieprzem, ew. dodać łyżkę chrzanu.
  6. Podawać z wybranymi dodatkami i polane najlepszą oliwą.
Smacznego!