Z mieszanych warzyw białych i jasnozielonych. Pyszna. Najprostsza.
Ja dałam takie warzywa, jakie akurat miałam w lodówce. Ich dobór może być dość dowolny, i tak wyjdzie smaczna :) trzeba ją tylko dobrze
doprawić i dodać ciekawe dodatki do posypania.
Żadnej śmietany, żadnych serków topionych czy pleśniowych. Zupa jest
delikatna, ale jak ktoś chce podkręcić jej smak może dodać... chrzan. Pasuje idealnie :)
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- kawałek korzenia selera
- łodyga selera naciowego
- fenkuł
- marchewka
- oliwa, sól, zielony pieprz
- wywar warzywny
- mleko
- ew. chrzan
- Dodatki: np. grzanki z białego chleba, podprażone pestki, koperek, szczypiorek, kiełki, paski łososia wędzonego lub zrumienione na patelni paski bekonu.
Wykonanie:
- Warzywa (oprócz marchewki) pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając kilka minut.
- Wlać wywar, mleko (ok. pół szklanki), wrzucić obraną marchewkę w całości, zmniejszyć gaz, garnek przykryć i gotować do miękkości.
- Przestudzić, wyjąć marchewkę, resztę zmiksować. Podgrzać.
- Doprawić solą, zielonym pieprzem, ew. dodać łyżkę chrzanu.
- Podawać z wybranymi dodatkami i polane najlepszą oliwą.