Bardzo aromatyczna, oryginalna i do tego banalnie prosta do zrobienia zupa.
Dla lubiących fenkuła, oczywiście :)
My zjedliśmy ją z domowym chlebem
wieloziarnistym. Pycha!
- 1 fenkuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 250g pomidorów (mogą być z puszki, takie całe)
- dwie garści cieciorki (ugotowanej w domu lub z puszki)
- po 1 łyżeczce posiekanego rozmarynu i oregano (mogą być suszone) oraz papryki w proszku
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek posiekać, fenkuł obrać, wykroić głąb, pokroić w cienkie plasterki (koperek zostawić), ziemniaka pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć.
- Dodać czosnek, przemieszać razem.
- Dodać fenkuła i ziemniaka, smażyć razem kilka minut mieszając.
- Dodać pomidory (przekroić je drewniana łyżką w garnku) i trochę sosu pomidorowego z puszki. Przykryć, gotować 10 minut.
- Dodać cieciorkę i przyprawy, przykryć gotować jeszcze ok. 5 minut (aż ziemniaki i fenkuł będą miękkie).
- Doprawić, posypać koperkiem z fenkuła i podawać.
Smacznego!