Zupa włoska z cieciorką i fenkułem


Bardzo aromatyczna, oryginalna i do tego banalnie prosta do zrobienia zupa.
Dla lubiących fenkuła, oczywiście :)
My zjedliśmy ją z domowym chlebem wieloziarnistym. Pycha!
Składniki na 2 porcje:
  • 1 fenkuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 250g pomidorów (mogą być z puszki, takie całe)
  • dwie garści cieciorki (ugotowanej w domu lub z puszki)
  • po 1 łyżeczce posiekanego rozmarynu i oregano (mogą być suszone) oraz papryki w proszku
  • oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek posiekać, fenkuł obrać, wykroić głąb, pokroić w cienkie plasterki (koperek zostawić), ziemniaka pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć.
  3. Dodać czosnek, przemieszać razem.
  4. Dodać fenkuła i ziemniaka, smażyć razem kilka minut mieszając.
  5. Dodać pomidory (przekroić je drewniana łyżką w garnku) i trochę sosu pomidorowego z puszki. Przykryć, gotować 10 minut.
  6. Dodać cieciorkę i przyprawy, przykryć gotować jeszcze ok. 5 minut (aż ziemniaki i fenkuł będą miękkie).
  7. Doprawić, posypać koperkiem z fenkuła i podawać.
Smacznego!