To jeden z tradycyjnych toskańskich przepisów. Zupa jest gęsta, przygotowywana na podpieczonym toskańskim chlebie (a jakże!), posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku.
Spróbujecie?
Przepis na podstawie książki La cucina toscana Elisabetty Piazzesi
- 1 kg porów
- 2 łyżki mąki
- pół litra wywaru warzywnego
- chleb toskański
- parmezan
- oliwa, sól, pieprz
- ew. orzeszki piniowe
Wykonanie:
- Białe części cebuli pokroić w półplasterki i dusić na małym ogniu na 6 łyżkach oliwy (należy często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły)
- Gdy są miękkie zdjąć z ognia, dodawać po trochu mąkę cały czas mieszając delikatnie (aby nie porobiły się grudki) aż połączy się całkowicie z porami.
- Dodać wywar (ciepły, ale nie bardzo gorący), posolić i gotować na małym ogniu ok. pół godziny, aż pory prawie się rozpadną.
- Zrumienić kromki chleba, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, zalać zupą i posypać obficie parmezanem.
- Zapiekać ok. 10 minut.
W dawnych czasach przed
zapieczeniem zupę posypywano również orzeszkami piniowymi – była to tradycyjna
zupa letnia, podawana podczas święta Świętego Wawrzyńca (festa di San Lorenzo),
które przypada 10 sierpnia.A mi jakoś bardziej pasuje na danie zimowe :)