Najprostsza, najszybsza i, moim
zdaniem, najlepsza.
Robię podobnie jak inne zupy
kremy i na koniec dodaję pokruszony niebieski ser. Posypuję grzankami, polewam najlepszą toskańską oliwą i gotowe. Bardzo polecam.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 zimniak
- 1 cebula
- pokrojony w kostkę niebieski ser (garść lub więcej)
- bulion warzywny
- oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- grzanki z pszennego chleba (lub groszek ptysiowy)
Wykonanie:
- Ziemniaka i cebulą pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki (jeśli głąb jest zdrowy można go także użyć – obrać i pokroić)
- W rondlu z grubym dnem podgrzać oliwę. Dodać cebulę i ziemniaka i smażyć razem chwilę nie dopuszczając do zrumienienia.
- Wlać bulion i zagotować.
- Dodać brokuła i gotować bez przykrycia ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
- Wyłączyć gaz, przestudzić.
- Odlać szklankę wywaru, resztę zmiksować. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać odlany wywar.
- Podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać ser. Mieszać, aż się rozpuści.
- Doprawić ew. solą, pieprzem i gałką, rozlać do talerzy, posypać grzankami i podawać.
Smacznego!