Zupa krem z brokułów z niebieskim serem



Klasyka.
Najprostsza, najszybsza i, moim zdaniem, najlepsza.
Robię podobnie jak inne zupy kremy i na koniec dodaję pokruszony niebieski ser. Posypuję grzankami, polewam najlepszą toskańską oliwą i gotowe. Bardzo polecam.

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 zimniak
  • 1 cebula
  • pokrojony w kostkę niebieski ser (garść lub więcej)
  • bulion warzywny
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • grzanki z pszennego chleba (lub groszek ptysiowy)
Wykonanie:
  1. Ziemniaka i cebulą pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki (jeśli głąb jest zdrowy można go także użyć – obrać i pokroić)
  2. W rondlu z grubym dnem podgrzać oliwę. Dodać cebulę i ziemniaka i smażyć razem chwilę nie dopuszczając do zrumienienia.
  3. Wlać bulion i zagotować.
  4. Dodać brokuła i gotować bez przykrycia ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  5. Wyłączyć gaz, przestudzić.
  6. Odlać szklankę wywaru, resztę zmiksować. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać odlany wywar.
  7. Podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać ser. Mieszać, aż się rozpuści. 
  8. Doprawić ew. solą, pieprzem i gałką, rozlać do talerzy, posypać grzankami i podawać.
Smacznego!