To jeden z naszych "najulubieńszych" makaronów z krewetkami! Aromatyczny, w pysznym śmietanowym sosie z pesto.
Bardzo, bardzo Wam polecam, jest przepyszny!!! I banalnie prosty do zrobienia - moje dziecko właśnie go robi (po raz pierwszy sama :) a ja tymczasem wrzucam przepis na blog! I zaraz będę jeść :)
Składniki:
- Makaron (u nas najczęściej długi typu spaghetti lub tagliatelle)
- Krewetki (rozmrożone, najlepiej te większe, my używamy argentyńskich)
- dwie garści szpinaku baby
- mała cebulka (zazwyczaj używam szalotki)
- ząbek czosnku
- ew. łyżka pesto z bazylii (można po prostu zmiksować garść listków bazylii z oliwą)
- 100 ml śmietanki kulinarnej UHT
- oliwa EVO, sól, pieprz, peperoncino
- Makaron wstawić do gotowania.
- Do rondla wlać oliwę, włożyć cały obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku i wsypać ciut peperoncino. Podgrzać.
- Wyjąć czosnek, wrzuć cebulkę, chwilę zezłocić, dodać krewetki i przesmażyć kilka minut mieszając, aż krewetki będą ugotowane.
- Wlać śmietankę. Zagotować.
- Wmieszać pesto, dodać szpinak, wymieszać i podgotować razem 1 minutę :)
- Wyłożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i podawać.
Użyliśmy tagliatelle z pobliskiego gospodarstwa ekologicznego, z takiej ciemniejszej odmiany pszenicy (tutaj nazywa się grano antico).
Ale i ze spaghetti było pyszne!