Tarta z brokułem gałązkowym, czerwoną cebulą i serem provolone (Torta salata con broccoletti cipolla rossa e provolone)
Na zdjęciu oczywiście tarta przed upieczeniem, ale jest bardziej kolorowa i wygląda efektowniej więc to zdjęcie wskoczyło na okładkę. Tarta po upieczeniu na końcu przepisu :) Zapraszam!
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (bez oleju palmowego!)
- czerwona cebula
- kilka gałązek brokuła gałązowego
- kawałek sera provolone (miałam piccante)
- kilka suszonych pomidorów (niekoniecznie)
- 2 jajka
- 100ml śmietany kulinarnej
- garść tartego parmezanu
- oliwa EVO, sól, pieprz
- ew. garść podprażonych orzechów włoskich lub piniowych do posypania
- Formę do tarty wyłożyć ciastem, podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Cebulę pokroić w piórka, poddusić na oliwie.
- Brokuły zblanszować lub ugotować na parze al dente
- Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, parmezan, sól, pieprz.
- Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, brokuły, pomidory, zalać masą jajeczną, ułożyć pokrojony w kostkę ser provolone.
- Zapiekać ok. pół godziny do zrumienienia
- Można posypać orzeszkami.