Bardzo prosty i pyszny makaron w nietypowej wersji z jajkiem.
Składniki:
- makaron
- grzyby leśne (mogą być mrożone)
- szpinak (może być mrożony)
- kawałek pora
- 2-3 ząbki czosnku
- masło
- jajko
- parmezan
- oliwa
- sól, pieprz
- Grzyby, pora i czosnek pokroić w kawałki. Na patelni rozpuścić masło, wlac oliwę, zwiekszyć gaz. Wrzucić warzywa i podsmażać razem na większym gazie mieszając ok. 5 minut. Zmniejszyć gaz, przykryć i dusić ok. 15 minut. Uważać, żeby grzyby się nie przypaliły, ew. skropić oliwą.
- Wstawić do gotowania makaron.
- Do grzybów dodać posiekany szpinak (jeśli używamy mrożonego należy go dodać trochę wcześniej), posolić, doprawić pieprzem i dusić razem ok. 5 minut.
- Zetrzeć parmezan.
- Na patelnię przełożyć makaron, wbić jajko, wsypać parmezan i intensywnie mieszać, aż jajko się zetnie.
- Serwować od razu.
Uwaga; ja użyłam orkiszowego makaronu świderki. Do tego dania świetnie też nada się tagliatelle, najlepiej typu pasta fresca (świeży makaron)
Zdjęcie słabe, ponieważ nie było czasu na foto sesję- trzebe było szybko zjadać :) ale warto, naprawdę!