Bardzo smaczna, prościutka zupa z użyciem bardzo
popularnych w Toskanii liści bietoli. Podobnie jak ribollitę, aquacottę czy
zuppę di farro podaje się ją posypaną parmezanem, co bardzo ciekawie podkreśla
jej smak i dodaje jej wyrazu.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- mała cebula
- cukinia
- kilka liści bietoli (w całości część zielona i biała)
- garść szpinaku
- ew. mała marchewka
- wywar warzywny
- oliwa EVO
- parmezan lub grana padano
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
- W rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażyć razem parę minut mieszając.
- Dodać wywar i liście laurowe, zmniejszyć gaz i gotować 5-7 minut.
- Dodać pokrojone liście bietoli i gotować chwile razem. W tym czasie pokroić cukinie na dość cienkie plasterki i dorzucić do zupy. Po ok 4-5 minutach dodać liście szpinaku, zamieszać i po 1 minucie wyłączyć gaz.
- Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.
Smacznego!