Bazyliowe tagliatelle z krewetkami, małżami i soliródem (Tagliatelle al basilico con gamberi, vongole e salicornia)


Prościutkie danie, niby takie zwyczajne ;) a jednak niezwyczajne. Przez zastosowanie bazyliowego tagliatelle i dodatek salicornii (po polsku to soliród) nabiera niezwykłego morskiego smaku.
Pierwszy raz jedliśmy je w jednej z zaprzyjaźnionych osterii w okolicy, a potem spróbowałam odtworzyć je w domu.
W osterii tagliatelle były fatte in casa (domowe), ja moje kupilam w sklepie z pasta fresca (świeżym makaronem). Do stworzenia tak idealnie gładkich tagliatelle został użyty bazyliowy proszek, a nie świeże liście. Danie robi sie tak, jak każde inne z owocami morza, salicornię gotuje się osobno, a następnie dodaje do sosu.
W mojej wersji użyłam całych krewetek argentyńskich (mrożonych) i małży (vongole veraci).
Ciekawa jestem czy salicornię można kupic w Polsce? Spodziewam się, że tak. Juz chyba wszystko jest :)

Składniki:
  • makaron tagliatelle (jeśli nie bazyliowy to może być szpinakowy)
  • całe krewetki argentyńskie (rozmrożone)
  • małże (najlepiej świeże)
  • pomidory pelati lub cherry
  • pół kieliszka białego wina
  • oliwa EVO
  • czosnek, peperoncino
  • sól
Wykonanie:
  1. Małże, jak to małże, na pewno zawierają piasek. Żeby się go pozbyć należy wrzucić je do miski z garścią soli i pozostawić na 2-3 godziny (w międzyczasie zmienić parę razy wodę). Następnie odlać wodę a małże umyć pod bieżącą wodą. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z 2 ząbkami czosnku- lekko zgniecionymi- i wrzucić małże. Podgrzewać chwilę (1-2 minuty) na bardzo wysokim gazie, pod przykryciem, aż sie otworzą. Wlać wino i gotować chwilę bez przykrycia co jakiś czas poruszając  patelnią. Zdjąć patelnię z ognia, wyjąć małże, połowę z nich wyjąć ze skorupek. Pozostały sos przecedzić przez gęste sitko, uważając, żeby nie wlać płynu z dna patelni- może tam jeszcze być piasek. .
  3. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić umyty soliród, gotować ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i od razu przepłukać lodowatą wodą (żeby zachować kolor). 
  4. Do tej samej wody wrzucić makaron i ugotować al dente. 
  5. Na patelnię wlać oliwę i wrzucić pokrojone pomidory. Poddusić. Dodać krewetki i dusic ok. 3 minut.
  6. Dodać soliród oraz wywar z małży i chwilę razem podgotować, następnie dodać małże i makaron. Wymieszać, wyłączyć gaz i przykryć patelnią na chwilę pokrywą (niech smaki się przegryzą). Podawać, oczywiście z białym winem lub prosecco.
Smacznego!