PASTA E VINO! Lazanietta kurkumowa z dynią, gorgonzolą i orzechami (Lazanietta con zucca e gorgonzola)


Ach, co za wspaniałe połączenie smaków!
Słodkawa, delikatna dynia, takaż gorgonzola, świeże orzechy włoskie i do tego nutka szałwi!
Lazanietta to taka mała lazania. Przygotowana własnoręcznie z dodatkiem kurkumy, dzięki której nabiera pięknego pomarańczowego koloru. Poezja!

Bardzo ciekawa potrawa, prosta w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna jest kolejną propozycją z projektu Pasta e vino!, który przygotowujemy razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami.
Zapraszamy gorąco do wypróbowania!


Składniki dla 4 osób
Ciasto
  • 200g mąki pełnoziarnistej (np. z płaskurki)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, woda
Nadzienie:
  • kilogram dyni piżmowej
  • 280g słodkiej gorgonzoli
  • garść obranych orzechów włoskich (teraz sezon  - możecie użyć świeżych)
  • szałwia
  • oliwa EVO, sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Z mąki, kurkumy, soli i jajek zarabiamy ciasto. Dodajemy stopniowo oliwę, a następnie po trochu wodę - tylko tyle, żeby zamoczyć ręce. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. 
  2. Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę. 
  3. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy dynię, sól, pieprz i pokrojone listki świeżej szałwii. Chwilę podgrzewamy, potem wlewamy odrobinę wody i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (ale nie może się się rozpadać). 
  4. W drugim garnku zagotowujemy wodę.
  5. Orzechy kroimy dość grubo, gorgonzolę w małą kostkę. 
  6. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, mniej więcej tak jak na pierogi (można użyć maszynki do makaronu, jeśli posiadacie). 
  7. Wykrawamy równej wielkości kwadraty 3x4 (czyli 12 :)
  8. Wrzucamy je stopniowo (pojedynczo lub po 2, zależnie od wielkości garnka) na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy, i gotujemy każdy po ok. pół minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ściereczkę do osączenia. 
  9. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy oliwą i wykładamy 4 pierwsze kawałki makarony. 
  10. Na każdy nakładamy dynię, ser i orzechy, skrapiamy oliwą, kładziemy kolejne kwadraty, nadzienie i ostatnie kwadraty i nadzienie. Skrapiamy oliwą, delikatnie przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia (to po to, żeby makaron się nie zsuszył na brzegach). 
  11. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  12. Wykładamy na talerze, dekorujemy listkami szałwii, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. 
Smacznego!

Do tego dania wypiliśmy wino musujące Prosecco DOCG Brut z Valdobbiadene. To wytrawne wino doskonale równoważy słodkawy smak potrawy a bąbelki podkreślają jej elegancję.


Oryginalny przepis znajdziecie tutaj Cosbelle Magazine

 A to wspaniałe połączenie dyni, gorgonzoli i szałwii znajdziecie także w przepisie na risotto


2 komentarze:

  1. Piękna i elegancka!
    Ja nieco zmodyfikowałam przepis, bo przede wszystkim orzechy mnie uczulają - oprócz pistacji i migdałów.
    A Prosecco doskonałe!
    Dzisiaj raczyłam się nim z Koleżanką. Świetowałyśmy słoneczny dzień.
    Dziękuję za pyszny przepis i wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie wiedziałam o orzechach. Ale pomysł z pistacjowym pesto wydaje mi się strzałem w 10-tkę. Wypróbuje przy kolejnym podejściu, bo bardzo mi zasmakowało. A Prosecco wymiata :)))
      Też bardzo serdecznie dziękuję za kolejne wspólne gotowanie!

      Usuń