Wloska zupa z soczewicy i grzybow z tortellini (Zuppa di lenticchie e funghi con tortellini)


Zimą częściej mamy ochotę na gęste, treściwe zupy niż na lekkie minestry czy zupy kremy.
Taka jest toskańska ribollita z fasolą i chlebem klik czy zupa z kaszą farro klik. Obie te zupy bardzo lubimy i robię je co roku z sezonie zimowym. Serdecznie Wam je polecam.
Ostatnio zrobiłam inną, równie treściwą i bardzo smaczną zupę. A dodatkowo - z tych samych składników, czyli soczewicy i grzybów- zrobiłam szybkie tortellini, które podałam w zupie. Idealne danie jednogarnkowe.

Składniki:
  • szklanka zielonej soczewicy
  • garść suszonych grzybów (podgrzybki/borowiki)
  • cebula (u mnie czerwona)
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory pelati (z puszki)
  • 2 liście laurowe
  • kilka pieczarek
  • bulion warzywny
  • oliwa EVO, sól, pieprz
  • inne przyprawy, np. oregano, czerwona papryka
  • mąka do tortellini
Wykonanie:
  1. Grzyby umyć, zalać wodą na co najmniej 30 minut.
  2. Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Do garnka przełożyć grzyby razem z wodą w której się moczyły, dodać soczewicę, liście laurowe, zalać 2 szklankami wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości soczewicy (uważać, żeby nie rozgotować). Jeśli będzie miękka, a nie wchłonie jeszcze całej wody, odsączyć na sitku. 
  4. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, poddusić razem na oliwie. 
  5. Do garnka, w którym będziecie gotować zupę wlać oliwę i dodać pokrojone w kostkę warzywa - marchewką, czosnek, seler naciowy i ziemniaki. Podsmażać mieszając kilka minut. 
  6. Dodać przyprawy (oregano, paprykę), dołożyć połowę podsmażonej cebuli z pieczarkami, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Gdy będą miękkie dodać pomidory i połowę soczewicy z grzybami. Gotować razem kilka minut. 
  7. W międzyczasie przygotować tortellini: mąkę (powiedzmy 2 szklanki) przesypać na stolnicę, posolić, wlewać po trochu bardzo gorącą wodę (wrzątek), zagarniając mąkę widelcem. Wlać tyle wody, żeby dało się uformować elastyczne ciasto, jeśli jest zbyt klejące dodać mąki. Wyrabiać parę minut, odstawić pod przykryciem. Na farsz zmiksować pozostałą soczewicę z grzybami razem z cebulą z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem, formować tortellini i ugotować. 
  8. Na talerze nalać zupę, włożyć do każdego kilka tortellini, posypać natką i polać oliwą. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego!